Audi presenteert SQ7 TDI met elektrische compressor

3 mrt 2016
Audi heeft een sportieve topversie van de Q7 gepresenteerd, de SQ7 TDI. De vierliter V8 dieselmotor beschikt over twee turbo’s en een elektrisch aangedreven compressor en heeft 435 pk aan boord.

Audi introduceert hiermee een compleet nieuwe techniek want de elektrische compressor kan het turbogat van de twee sequentieel geschakelde turbocompressors overbruggen. In 250 milliseconden kan de elektrische compressor bijspringen en daarbij maximaal 70.000 toeren draaien. Dat zorgt ervoor dat er tussen 1.000 en 3.250 toeren steeds een maximumkoppel van 900 Nm aanwezig is. Het topvermogen van de nieuwe motor bedraagt 435 pk. 

De Audi SQ7 TDI sprint daarmee in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/h. Volgens de officiële verbruiksmeting (NEDC) kan de SQ7 TDI met 7,4 liter per 100 kilometer toe. Om de kracht goed op straat te brengen is de auto voorzien van quattro aandrijving en actieve stabilisatorstangen die overhellen in bochten tegengaan. De SQ7 TDI is de eerste in serie gebouwde auto met een 48 volts accu. Die is nodig voor de elektrische compressor en de stabilisatie. 

In Nederland is de Audi SQ7 TDI vanaf dit voorjaar te bestellen. Prijzen worden later bekend gemaakt. 

AudiSQ7 TDI

Gerelateerde artikelen:

Reacties (0)

Reageer

This thread has been closed from taking new comments.